Életrajz

Demény Balázs a 2017-es 19. Ile de France, a 2018-as Lagny sur Marne, a 2015-ös Hans von Bülow és a 2013-as Carl Filtsch nemzetközi zongoraversenyek első díjasa, a Nemzetközi Chopin Zongoraverseny (Budapest) második díjasa. 2018-ban Junior Príma díjat kapott. Rangos koncerthelyszínek és fesztiválok meghívottja volt, többek között fellépett a Művészetek Palotájának „Bartók Béla” Nemzeti Hangversenytermében, a Gasteig Münchenben, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a CaFÉ Budapesten, a Raidingi (Doborján) Liszt Fesztiválon, a Liszt Ferenc Zeneakadémia Nagytermében, a bukaresti Atheneumban, a Piano en Saintonage-on, vagy a Milánói Világkiállításon. Japán legnevesebb fiatalokat bemutató koncertsorozatának, a 35. Yokohama International Piano Concert Series 2016-os meghívottja volt, ahol egy Liszt-Bartók szólóest mellett Bartók III. zongoraversenyét játszotta a Minato Mirai Hallban. Emellett több nemzetközi verseny és fesztivál díjazottja: a zürichi „Anda Géza” Alapítvány ösztöndíjának nyertese, az „ISA Prag-Wien-Budapest” nemzetközi fesztivál Pianist- és Kodály díjasa, támogatottja volt a berlini Hindemith és az erdélyi Communitas alapítványoknak, az „S. Toduta” Nemzetközi Zongoraverseny I. díjasa, a bukaresti Magyar Zene Fesztivál nyertese. 2015-ben a BMC vette fel második, Schumann-Bartók szólólemezét.

2011-ben, a Liszt emlékévben jelent meg első „a Liszt Memorial Year” című szólólemeze, amit 10 koncertes Liszt koncertturné előzött meg. Számos patinás mesterkurzus és fesztivál résztvevője volt, ahol olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Kurtág György, Kocsis Zoltán, Eldar Nebolsin, Menahem Pressler, Száva György, Eckhardt Gábor, Kemenes András, Nagy Péter, Szokolay Balázs, Rohmann Imre vagy Avedis Kouyoumdjian.  Zenekari szólistaként több mint hetven fellépés fűződik nevéhez, olyan karmesterekkel, mint Jesús López-Cobos, Ken Takaseki, Ligeti András, Hollerung Gábor, Jankó Zsolt, Hámori Máté, Horváth József, Mihail Agafiţa, Alfonso Saura, Theo Wolters, Ion Ilarion Galati, Novák István, Gheorghe Costin, vagy Dorin Frandeş. Jelenleg Szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia állandó rezidens szólistája.

1989-ben született Kolozsváron. Zongoratanulmányait Buzás Pál növendékeként szülővárosában kezdte, majd 2004-től a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnáziumban Eckhardt Gábor tanítványa. 2009 szeptemberétől Kemenes András zongoraosztályában a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója, 2011 októberétől Erasmus ösztöndíjjal a berlini „Hanns Eisler” Hochschule für Musik diákja, prof. Georg Sava növendékeként. 2013-tól a berlini „Universität der Künste” szóló zongora-mester szakán prof. Pascal Devoyon növendéke, párhuzamosan végezve a budapesti és berlini egyetemeket.  Kitüntetéses diplomájának megszerzése után első helyen jutott be a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktori iskolájába, ahol jelenleg is tanul.